hardware

Elite Suito, nieuwe smarttrainer met prima prijs-kwaliteitverhouding

Dit kan best wel eens één van de best verkochte smarttrainers voor de winter van 2019/2020 worden, de Elite Suito. Het is de opvolger van de Direto, die het ook al prima deed. En hij heeft prima specs, voor een even prima prijs.

De Suito kan hellingen tot 15% simuleren en doet dat met een accuratesse van 2,5%. Je zou er 1900 Watt mee moeten kunnen trappen bij 40km/u, de kans is vrij groot dat je dat nooit haalt, zelfs niet als je 5 seconde volle bak bergop sprint. Het apparaat weegt 14,5 kilo en is dankzij het grote handvat makkelijk te hanteren als je hem wilt verplaatsen.

De adviesverkoopprijs is 699 euro, maar hij is nu al voor minder te vinden.

Uiteraard is deze nieuweling te koppelen aan alle moderne trainingssoftware; Zwift, Sufferfest, Kinomap, Trainerroad en wat er verder nog is…..en komt.

Elite Suito Smart trainer
Met ingeklapte poten slechts 20cm breed

Snel aan het trainen

In de doos vind je een paar adapters om alle as-systemen te ondersteunen. QR of steekas, 130 of 135mm, het past allemaal. Ook aan een 142mm steekasadapter is gedacht. Alleen als je met een mountainbike met 148mm boostnaven wilt rijden, zul je een aparte adapter moeten aanschaffen.

Ook in de doos een ‘riser’, het blokje dat je onder je voorwiel legt om de fiets horizontaal te krijgen. Je hoeft verder niets te monteren. Doos openen, trainer er uit, snelspanner er in, poten uitklappen, stekker er in en gaan!

Elite Suito smart trainer
Inclusief een maand gratis Zwift

De Suito wordt aangedreven middels een riem, die een vliegwiel van 3,5 kilo laat draaien. Dat is niet heel zwaar. De Wahoo Kickr Core doet het bijvoorbeeld met 5,4 kilo en Tacx stopt zelfs een bijna 7 kilo zwaar model in hun Flux S. Hoe zwaarder het vliegwiel, hoe realistischer het trapgevoel over het algemeen is. Al heeft dat wel met meer factoren te maken. In de praktijk voldoet de 3,5 kilo prima, je voelt het verschil vooral bij snel accelereren.

De Suito ondersteunt ANT+ en Bluetooth, dus je kunt er al je bestaande sensoren op aansluiten. Een groot voordeel is dat ook cadans data via beide protocollen doorgegeven wordt. Hierdoor kun je met een Apple tv zowel je hartslag als je cadans zien, iets dat bij Wahoo bijvoorbeeld niet kan. Daar moet je kiezen tussen 1 van de 2.

Je kunt de Suite heel snel inklappen en op zijn zijkant onder je bed schuiven, mits daar 20 centimeter ruimte is. Uitgeklapt staat het stevig op zijn poten.

De Elite Suito is onder andere te koop via Wiggle.nl.

Maand gratis Zwift

In de doos vind je ook nog een kaartje met daarop een code voor een maand gratis Zwift. Leuk, de concurrentie komt meestal niet verder dan 7 dagen. Ook krijg je er een jaar gratis Elite trainingsoftware bij. Daar zijn wij persoonlijk niet echt fan van, maar hé….het is gratis.

Inclusief gemonteerde cassette!

Ook mooi meegenomen is dat de trainer wordt afgeleverd met een gemonteerde Shimano 105 cassette met 11 kransjes (11-28). Die hoef je dus niet los aan te schaffen. Mocht je het gereedschap niet hebben, dan scheelt dat je ook weer een paar tientjes aan extra kosten. Met die cassette kun je met iedere 11-speed fiets aan de slag. SRAM en Campagnolo groepen doen het hier ook gewoon op. Wil je toch liever een eigen cassette monteren, SRAM past sowieso, voor Campa heb je een andere body nodig die los te koop is.

Redelijk stil en goed nauwkeurig

De Suito is net iets stiller dan zijn voorganger, maar nog niet zo stil als bijvoorbeeld de Wahoo Core. Bij het gebruik van de Direto stoorden we ons al niet aan het geluid, dus wat dat betreft geen reden om de Suite te laten staan. Woon je in een rumoerig appartementje, dan doe je de onderburen misschien wel een plezier met de stilste trainer.

De Suito berekent keurig met welke cadans je trapt, daar heb je dus geen losse sensor voor nodig. Ook het meten van het getrapte vermogen werkt probleemloos. Vergeleken met een losse vermogensmeter blijken de waardes die de Suito weergeeft behoorlijk secuur te zijn. Dat is goed nieuws en heel knap voor een smart trainer in deze prijsklasse.

4 Comments

4 Comments

  1. Raul

    15 augustus 2019 at 16:25

    Vraag me af hoe het gaat met een 10 speed fiets. (Pro’s hebben aparte indoorfiets, vaak vorige gen.)

    • Redactie

      15 augustus 2019 at 16:29

      Op de body passen 9/10/11 speed cassettes. Dan zul je dus zelf even de 11-speed er af moeten halen en een 10-speed cassette moeten monteren.

  2. Bosch1980

    5 december 2019 at 11:02

    8 speed cassette gaat ook prima, met gebruik van juiste afstandhouder.

  3. Raul

    5 december 2019 at 16:35

    Wat ik nog miste:
    * powermeting 2 zijdig?
    * powermeting cycling dynamics?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top