Vorig jaar zagen we al wat voorzichtige aankondigingen, maar nu zijn ze dan ook echt te koop. Smart bikes voor indoortrainen. Tacx, Wahoo en Truebike maken complete fietsen met ingebouwde smarttrainers voor binnen. Een complete oplossing voor het gebruik van Zwift of andere trainingsplatforms waarvoor je niet je mooie ‘buitenfiets’ op een trainer hoeft te schroeven.

De NEO Bike Smart T8000 van Tacx is nu al te koop. Voor 2599 euro krijg je dan een indoortrainer die weerstand kan bieden aan 2200 watt, op ieders maat in te stellen is, twee ingebouwde ventilatoren heeft en een display waarmee je hem ook stand-alone kunt gebruiken. Daarbij laat hij de belangrijkste waardes op het scherm zien en kun je hem ook bedienen via de knoppen op de shifters.


Wahoo

Begin 2020 komt Wahoo met hun nieuwe Kickr Bike. De prijs is nog niet bekend, maar die zal waarschijnlijk nog wel iets boven die van de Tacx liggen. Wat hem onderscheidt van de Tacx is het feit dat hij mee kan bewegen met klimmen en dalen. Wahoo’s Climb accessoire is eigenlijk ingebouwd. Dus ga je bergop in Zwift, dan gaat de voorkant omhoog zodat je fietshouding wat meer overeenkomt met het ‘echte fietsen’. Eenmaal over de top, gaat zakt de voorkant naar benenden om in de afdaalhouding te komen. Je kunt de Kickr Bike instellen op 5 verschillende crankmaten en zadel, stuur, stack en reach zijn ook allemaal simpel in te stellen. Via de app voor je telefoon kun je heel makkelijk uitzoeken welke maten jij nodig hebt. Een foto van je buitenfiets kan als input dienen.

De Kickr Bike heeft ook remmen aan boord, lijkt nutteloos, maar met de nieuwe software mogelijkheden kan dit in de toekomst erg leuk worden. In Zwift wordt al geexperimenteerd met sturen. Straks komt daar dus hoogstwaarschijnlijk gewoon ook je stuurmanskunst van pas. Een beetje remmen voor een snelle bocht, of om bij iemand in het wiel te kunnen zitten wordt dan beloond met betere prestaties in een wedstrijdje. Leuk dat de Wahoo er al op voorbereid is.

De shifters zijn ook in te stellen op verschillende configuraties. Ook qua gevoel. Vooraf stel je in welke kransjes je wilt naboosten en of je Campagnolo, SRAM of Shimano gebruikt. Zo lijkt het binnenfietsen steeds meer op je buitenervaring. De Wahoo ondersteunt ANT+ en Bluetooth.

Truebike

Ook de TrueBike is een fraaie machine. Qua prijs doet deze er nog even een schepje bovenop, met een adviesprijs van 3095 euro. Hij is van TrueKinetix en zij benaderen het indoorfietsen anders dan de concurrentie. Geen vliegwiel, maar een slimme motor die 10.000x per seconde bepaald wat er met de pedalen moet gebeuren. Het zorgt volgens de ontwikkelaars voor een veel natuurlijker effect. Uit diverse studies is gebleken dat fietsers indoor veel minder vermogen trappen dan buiten. Met de TrueBike zou dat anders moeten zijn. We hebben het nog niet kunnen testen, maar het hele verhaal op https://truekinetix.com/the-science/ klinkt plausibel.

Uiteraard is ook de Truebike volledig instelbaar. Voor het stuur zit een flink 10″ kleurendisplay waarop je allerhande actuele data kunt zien. Via ANT+ is de trainer te verbinden met Zwift en andere trainingssoftware.

Bike Trainers overzicht

  • Tacx Neo Bike Smart T8000, 2.599 euro, maximaal 2200 watt
  • TrueBike, 3.095 euro, maximaal 1500 watt
  • Wahoo Kickr Bike, prijs nog niet bekend, leverbaar in 2020
Smart bikes voor Zwift
Geef je reactie

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top