Starten met Zwift, wat heb je nodig
Ok, je bent de kou en de nattigheid zat. En je wilt toch trainen op de fiets. En toen vond je Zwift, maar je weet niet precies wat het is en wat je nodig hebt om er mee aan de slag te kunnen. Dan ben je hier aan het juiste adres. Een lijstje…met daaronder wat uitleg.
Nodig:
- Fiets
- PC/Laptop/Tablet
- Fietstrainer
- ANT+ dongle
- Ruimte
Ook fijn om te hebben:
- Een stille ventilator, zie hier voor een aantal modellen.
- Mat voor onder de trainer
- Voorwielsteun
- Tafeltje voor laptop/pc
- Zweetdoek voor boven je fiets
Boodschappenlijstje om binnen te fietsen
Die fiets heb je vast al, dat kan zowel je wegfiets als een mountainbike zijn. Er worden verder geen bijzondere eisen aan gesteld. Zwift kun je installeren op je computer, de software is gratis. Je betaalt per maand (10 dollar) en het abonnement is per maand opzegbaar. Dus na de winter kun je simpelweg een half jaartje stoppen en je profiel daarna weer activeren. Als je lid bent mag je trouwens onbeperkt gebruik maken van het systeem.
Het is leuk als je ook een smartphone hebt omdat Zwift daar een companion app voor heeft gemaakt. Met die app kun je sommige zaken makkelijker regelen terwijl je al aan het fietsen bent. Inschrijven voor een wedstrijdje bijvoorbeeld, of je training stoppen als je er klaar mee bent.
Het belangrijkste ingrediënt op deze boodschappenlijst is een goede fietstrainer. Daar zijn er heel veel van. Op onze pagina over fietstrainers gaan we er dieper op in. Je kunt al Zwiften met hele basic modellen, of met een rollerbank of zelfs een hometrainer met een snelheidsmeter. Maar echt leuk wordt het pas met een smarttrainer. Dan kan Zwift namelijk automatisch de weerstand regelen. Als je in Zwift de berg opgaat, voel je met een Smarttrainer dat je harder moet gaan trappen.
Een ANT+ dongle is nodig om de vertaalslag tussen Smarttrainer en computer te maken. De meeste Smarttrainers gebruiken ANT+ en/of Bluetooth.
Om het scherm te kunnen zien moet je fiets er natuurlijk niet te ver vanaf staan. Een beetje ruimte heb je dus wel nodig. Helemaal fijn is het als je een opstelling hebt die kan blijven staan. Ook is het prettig als je een ruimte hebt die niet te warm en bij voorkeur goed geventileerd is. Een uur fietsen in een slaapkamer gaat je namelijk een heleboel zweet opleveren. Je mist de rijwind en Zwift zorgt er voor dat je al snel opgaat in de competitie, waardoor je flink aan het werk gaat. Een goede ventilator kan dan ook heel fijn zijn.
Om zweet op te vangen, geluid te dempen en trillingen te verminderen is een goede mat onder je fiets een prima investering. Ze zijn er van diverse aanbieders. Op deze pagina zetten we er een aantal op een rijtje. Om het zweet al eerder op te vangen, zodat je lak niet aangetast raakt door liters zout, zijn er speciale doeken bedacht die je tussen je stuur en je zadelpen spant.

Bartel Gevers
9 december 2016 at 13:01
Wat ik ook doe mijn zwift werkt niet, nu een goede dongle maar de app valt na het opstarten via start ride gewoon uit en verdwijnt van het scherm. M’n pc is heeft voldoende geheugen en een goede grafische kaart, word er een beetje simpel van.
Ramona
30 juni 2019 at 14:48
Ik heb hetzelfde probleem met m’n laptop. Heb je toevallig al een oplossing?