Update: De Flux is ondertussen volop leverbaar!

Tacx maakte ons maanden geleden al enthousiast met de aankondiging van de nieuwe Flux Smart trainer. Velen hebben hem weken geleden al ‘ge-preordered’, maar ondertussen is het indoorseizoen al even bezig, terwijl de Flux nog steeds niet in de winkels ligt. De levertijd is al verschillende keren vooruit geschoven. Maar nu lijkt het definitief, het laatste nieuws is dat Tacx in de 2e week van november eindelijk begint met uitleveren van deze nieuwe smarttrainer.

tacx-flux-smart-review

Toch wachten op de Tacx Flux Smart?

tacx flux smartDe Flux is een compacte en interactieve smarttrainer die hoge wattages aankan en snel reageert op weerstand-wijzigingen. Dat is te danken aan het 7 kilo zware vliegwiel en de elektromagneten die de boel kunnen afremmen. Het vliegwieleffect is 23 kilo, hoe hoger dat effect, hoe realistischer het fietsgevoel. De elektromagnetische rem maakt de Tacx Flux niet alleen lekker stil, maar ook heel geschikt om weerstandstrainingen of klimsimulaties te doen. De maximale remweerstand is 1500 Watt! Vergelijk dat maar met een 10% steile klim als je 75 kilo weegt. De Flux gaat een kleine 800 euro kosten. Dat maakt hem, voor een Direct Drive trainer, aantrekkelijk geprijsd.

Direct drive, lekker stil, nooit doorslippen

De Tacx Flux is dus een Direct Drive trainer. Net als bij zijn grote broer, de Tacx Neo, kun je je fiets er zo, zonder achterwiel inhangen. Het voordeel van Direct Drive trainers is dat ze niet doorslippen. Iets wat je bij hoge weerstanden met een achterband op een rol nog wel eens overkomt.

Als je een fiets met een steekas hebt (MTB of racer met schijfremmen) heb je wel een andere trainer-as nodig, maar die zijn los verkrijgbaar. Dankzij een universele EDCO Multysis-body is de trainer geschikt voor alle 9-, 10- en 11-speed Shimano en SRAM cassettes. Ook de meeste cassettes van Campagnolo zijn geschikt, zie de afbeelding hieronder voor alle geschikte modellen:

tacx-flux-compatibele-cassettes

De cassette is overigens niet inbegrepen, vergeet die niet los mee te bestellen.

De Tacx Flux Smart communiceert via ANT+ en Bluetooth Smart. Je kunt hem daardoor draadloos aan smartphones en tablets connecten. Dankzij het open ANT+ protocol kun je vervolgens trainen met Zwift, TrainerRoad en met de eigen Tacx-apps die je kunt downloaden in de Appstore en Playstore.

Wachten waard?

Is de Tacx Flux Smart het wachten waard? Ja, wij denken van wel. Een Direct Drive trainer met deze mogelijkheden voor 799 euro is best een goede prijs. En de Tacx produkten liggen meestal binnen no-time voor minder dan de adviesverkoopprijs in de winkel…nog even iets langer wachten kan dus best voordelig zijn. Al gaan we dan snel weer richting het voorjaar 😉 Oh, nog iets…mocht je van plan zijn hem aan te sluiten op je Windows computer. Dan mag je nog eens 179 euro aftikken voor een ANT+ Antenne en de Trainersoftware 4 van Taxc, maar dan heb je wel wat moois. Meer info en alle specs vind je op de Tacx-site.

Alternatieven:
Wil je NU aan de slag, en niet langer wachten op die lange levertijden van de nieuwe Tacx?
Dan is bijvoorbeeld een Elite Kura Muin een leuk alternatief. Die zijn hier en daar in de aanbieding voor net iets meer dan 700 euro. Ook Direct Drive en koppelbaar aan alle apps en trainersoftware. Of je gaat voor de nieuwe Wahoo Kickr, als je iets meer wilt besteden. Dan heb je het neusje van de zalm, voor zo’n 1100 euro als je even zoekt, dat is wel inclusief een cassette.

Beeld: Tacx
Tacx Flux Smart, bijna leverbaar
1 Comment

1 Comment

  1. Rick

    7 februari 2020 at 22:44

    Oh, nog iets…mocht je van plan zijn hem aan te sluiten op je Windows computer. Dan mag je nog eens 179 euro aftikken voor een ANT+ Antenne en de Trainersoftware 4 van Taxc, maar dan heb je wel wat moois.

    Deze software is end of life en er is een online variant met een maandabonnement. Een bluetooth of ant plus usb stick kost 20 euro en klaar is Kees voor je windows pc. Hij is trouwens al voor €580 te koop, vergelijkbaar met een Elite Suito die wellicht net iets beter is.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top