nieuws

Wat is Zwift?

Zwift maakt binnen fietsen leuk. Trainingsuren maken op een indoortrainer was nog nooit zo makkelijk…..en verslavend.

zwift-cycling

Trainen in een digitale wereld
Kort gezegd komt het er op neer dat je jouw fiets verbindt met een digitale fietswereld van Zwift. Je rijdt rond in een groot computerspel, met mooie landschappen, bergen, wedstrijdjes, trainingsblokken. En dat alles tegelijkertijd met honderden medefietsers uit de hele wereld.

Als je wilt zit er een geweldig competitie-element in, je kunt tegen elkaar strijden in wedstrijden. Met klassementen voor klimmers, sprinters en de mannen/vrouwen voor het algemeen klassement. Wil je liever gestructureerde wintertrainingen afwerken, dan kan dat ook in Zwift. Met keuze uit diverse trainingsprogramma’s is er voor ieder wat wils te vinden in de digitale fietswereld.

Zwift is een stuk software dat jouw fietsprestaties in de echte wereld vertaalt naar een digitale omgeving op je pc, laptop, smartphone en binnenkort ook op de ipad. De snelheid en kracht die je op een hometrainer, smarttrainer of rollerbank loslaat, zorgt er voor dat je in het digitale landschap vooruit komt. Net als in de echte wereld is je snelheid aangepast aan je lengte en gewicht en het stijgingspercentage van de weg. Als je in Zwift achter iemand rijdt, zul je -net als in de echte wereld- voordeel hebben van het uit de wind rijden. Gaat de weg in Zwift omhoog, dan zul je voelen dat je harder moet trappen (mits je een smart trainer hebt, zie onder).

zwift-workout

Getekende werelden
In Zwift vind je diverse getekende werelden. De eerste, Watopia, is een door Zwift bedachte wereld. En dan zijn er nog het wereldkampioenschapsparcours van Richmond en in London rijd je het parcours van de Prudential RideLondon. Allemaal met de juiste afstanden, cols, percentages en bochten.

Ook kun je de Alpe d’Huez beklimmen, rondrijden in een vulkaan of een regenwoud. Of in het New York van de toekomst.

De ontwikkelingen staan niet stil. Er komen steeds nieuwe werelden bij en ook extra functionaliteiten. Nieuw in 2019 is de ‘stuur-functie’. Op een bepaald segment van de route kun je met behulp van de companion-app op je smartphone zelf sturen. Je kunt bonuspunten verzamelen door de bochten goed aan te snijden.

Wil je weten wat je nodig hebt om te kunnen Zwiften? Daar maakten we een apart artikel over, dat vind je hier.

1 Comment

1 Comment

 1. etienne

  25 december 2019 at 20:12

  geachte
  ik ben reeds 4 weken gestart met fietsen op zwift, maar ik krijg geen riders te zien waar ik kan tegen fietsen.
  ik heb reeds van alles geprobeerd maar niets wil lukken , ik heb mijn router gereset , mijn zwift app op mijn laptop meermaals verwijderd en terug opgezet, mijn internet verbinding rechtstreeks met een kabel verbonden maar niets wil helpen. ik krijg geen riders bij een ride en ook geen riders bij workouts, mijn internet verbinding werkt want ik kan ten alle tijden op internet vb.youtube en zwift.com dat werkt allemaal.
  weet iemand hier een oplossing voor.
  mvg etienne

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top